Stap 1 - Digitale raadpleging
Tussen 14 oktober en 8 november 2019 organiseerden we een digitale raadpleging (enquête) voor een brede groep belanghebbenden. De enquête hielp bij de start van het proces om inzicht te krijgen in de wensen en dilemma's die spelen in het Utrecht Science Park. Zo kregen we inzicht in welke ambities de verschillende doelgroepen met elkaar delen en waar deze juist van elkaar verschillen, waarover we in gesprek moeten en welke afwegingen we met elkaar moeten maken. Centraal in deze raadpleging stond de vraag welke waarden we in het USP willen behouden en versterken en voor welke functies en/of ontwikkelingen we meer of minder ruimte willen. In het gebied is nog beperkte ruimte voor ontwikkeling van nieuwe functies; dat betekent dat we in de loop van het proces keuzes moeten maken.
Uitkomsten enquête >>
Stap 2 - Grote bijeenkomst (Eerste USP Lab) over waarden en uitgangspunten voor ‘dna’
Op 13 januari 2020 was het eerste USP-Lab voor een brede groep betrokkenen. Doel van deze bijeenkomst was om met elkaar in gesprek te gaan over de waarden in het gebied en welke daarvan we willen behouden en/of versterken. Van belang was om hierbij ook het ‘waarom’ goed in beeld te krijgen. We presenteerden de uitkomsten van de digitale raadpleging. Daarnaast gingen we in gesprek over mogelijke dilemma’s die we tegenkomen bij het maken van ruimtelijke keuzes bij de invulling van de omgevingsvisie. Daarbij stond centraal wat de verschillende deelnemers belangrijk vinden en welke wensen en ambities er zijn voor het functioneren van het USP in de toekomst.
Verslag eerste USP Lab >>
Stap 3 - We maken ruimtelijke modellen en scenario's
Op basis van de verzamelde input uit het eerste USP Lab, werkt het projectteam met gemeente, UU en UMC Utrecht een aantal modellen/scenario’s uit. De modellen zijn nog geen ‘ontwerpen’, maar bestaan uit verschillende ‘ingrediënten’, bijvoorbeeld toe te voegen functies én benodigde ruimte voor klimaat- en/of mobiliteitsdoelstellingen en wat dit globaal betekent voor het gebruik van de ruimte. De modellen hebben als doel de ruimtelijke dilemma’s/keuzes zichtbaar te maken. Deze modellen dienen ook als basis voor de te onderzoeken varianten voor een milieueffectrapportage (MER).
Stap 4 - In deelsessies volgt de concrete uitwerking
In verschillende deelsessies verdiepen we verschillende thema’s of onderwerpen, om tot verder inzicht en keuzes te komen. Belanghebbenden denken in kleiner comité mee, op basis van expertise en interesse. In deze fase stellen we vast welke eventuele discussiepunten we nog moeten oplossen of meenemen in de verdere uitwerking en het besluitvormingsproces. Hiermee werken we de eerder opgehaalde inbreng verder uit en onderbouwen we keuzes.
Verslag deelsessies 'groen en gezond landschap' en 'slimme mix van functies', juli 2020 >>
Verslag deelsessie 'zichtbaar duurzaam en gasloos', november 2020 >>
Verslag deelsessie 'bereikbaar en autluw', november 2020 >>
Stap 5 - Tweede USP Lab via Zoom: modellen en dilemma’s bespreken
Het tweede UPS Lab vindt plaats op 11 maart 2021 via Zoom. We presenteren de tussenstand van de totale visie op de ontwikkeling van het USP tot 2040. Je kunt je aanmelden via uspomgevingsvisie@utrecht.nl
Stap 6 - Concept en formele inspraak
Na verwerking van de input van het tweede USP Lab leggen we de concept omgevingsvisie voor het USP voor aan het college van b en w, met het verzoek het stuk vrij te geven voor de inspraak. Naar verwachting gebeurt dit in het voorjaar van 2021. Iedereen die dat wil kan dan een schriftelijke (of digitale) reactie indienen.
We verwachten dat de formele inspraakperiode in april - mei 2021 is. Belanghebbenden kunnen in deze inspraakperiode een digitale of schriftelijke reactie op het plan geven.
Stap 7 - Definitieve besluitvorming Omgevingsvisie USP door B&W en Raad’
Op basis van de reacties kijken we of we de concept omgevingsvisie USP op onderdelen moeten aanpassen. Dit doen we in afstemming met het projectteam en de regiegroep. Vervolgens gaat de aangepaste omgevingsvisie ter besluitvorming naar het college. Naar verwachting is het dan tweede kwartaal 2021. Het college legt de omgevingsvisie ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad (naar verwachting eind 2021).